8 maart 2015

Overbevolking in Syrië

In Syrië en andere streken in het Midden-Oosten is het de afgelopen driekwart eeuw steeds minder gaan regenen en is de temperatuur van het landoppervlak gestegen.

In Syrië en andere streken in het Midden-Oosten is het de afgelopen driekwart eeuw steeds minder gaan regenen en is de temperatuur van het landoppervlak gestegen. Door droogte mislukte de ene oogst na de andere. Het platteland liep leeg.

Tussen 2007 en 2010 werd Syrië getroffen door de ergste droogte ooit. Werkloos geworden boeren trokken massaal naar de steden, waar de bevolkingsdruk al gigantisch was door de vele vluchtelingen uit Irak. Armoede, werkloosheid, corruptie en misdaad zorgden voor een explosief mengsel, dat in de lente van 2011 tot uitbarsting kwam. Wat begon als verzet tegen de regering Assad is uitgegroeid tot een algehele burgeroorlog tussen soennieten en sjiieten, moslims en christenen, Koerden en de Islamitische Staat. De oorlog heeft al honderdduizenden slachtoffers geëist en miljoenen Syriërs uit het land verdreven.

Conflicten ontstaan als er niet genoeg is voor iedereen en als de welvaart ongelijk verdeeld is. Droogte zorgde voor gebrek, en Assads heersende Ba’ath-partij zorgde vooral goed voor zichzelf.

Watergebrek en slechte oogsten betekenen tekorten, maar echte schaarste ontstaat door een teveel aan hongerige monden. De bevolking van Syrië is tussen 1950 en 2011 meer dan vervijfvoudigd: van 4 miljoen naar 23 miljoen.